image

编辑人: 浅唱

calendar2025-12-08

message6

visits571

2018年全国各类成人高等学校考试《英语》(专升本)考试答案及解析

一、单选题

1、选出下列选项中划线部分读音不同的选项(  )

A、captain    

B、sustain  

C、contain  

D、retain

解析:

在这个问题中,需要选出划线部分读音不同的选项。观察四个选项,可以发现A选项中划线部分不发音,而B、C、D选项中的划线部分都发音为[e]。因此,正确答案是A。

2、选出下列选项中划线部分读音不同的选项(  )

A、pension   

B、mission  

C、tension  

D、revision

解析:

D选项划线部分读音为[ʒn],与其他选项划线部分的读音[ʃn]不同。因此,正确答案是D。

3、选出下列选项中划线部分读音不同的选项(  )

A、actress    

B、business  

C、excess  

D、endless

解析:

在选项中,A、B、D选项中的划线部分读音均为[ˈe],而C选项中的划线部分读音为[e],与其他选项不同。因此,正确答案为C。

4、选出下列选项中划线部分读音不同的选项(  )

A、combination  

B、climbing  

C、bamboo  

D、ambition

解析:

B选项中划线部分单词为climbing,其中的b不发音,而其他选项中的划线部分单词组合为字母组合“b++”,其中的字母b发音为[b]。因此,B选项划线部分的读音与其他选项不同。

5、选出下列选项中划线部分读音不同的选项(  )

A、blew     

B、crew   

C、sew   

D、Jew

解析:

在选项中,A、B、D的划线部分的读音都是[ʒu:],而C选项的划线部分的读音却是[əʊ],因此C选项是划线部分读音不同的选项。

6、I asked two passers-by how to get to the new railway station,but of them knew it.

A、none

B、either

C、neither

D、both

解析:

根据句意,作者问了两个路人如何去新火车站,但是他们都不知道。因此,需要使用表示两者都不的不定代词。选项C中的neither表示“两者都不”,符合句意,因此是正确答案。而选项A的none表示“三者以上的都不”,不符合句意;选项B的either表示“两者之中的任何一个”,与句意不符;选项D的both表示“两者都”,与句意相悖。

7、—The boss wants to talk to you.He seems unhappy with your performance.
—Oh,I be in trouble.I hope he won´t fire me.

A、must

B、can

C、should

D、would

解析:

考查情态动词。句意:——老板想找你谈话,他看起来对你的表现不满意。——哦,我可能有麻烦了,希望他不要解雇我。根据句意,此处表示猜测,结果不确定,所以用can表示“可能”。must表示“一定会发生的,必然”,should意为“竟然”,would表示意愿。因此,正确答案为B。

8、__my daughter reaches the age of eighteen, she can apply for a driving license.

A、Unless

B、Because

C、Since

D、Once

解析:

句子中的“我女儿满18岁就可以申请驾照”表明这是一个因果关系,需要使用表示原因的连词。选项中,A表示除非,B表示因为(通常不用于句首),C表示自从/因为,D表示一旦。因此,正确答案是C,表示因为。

9、I´ll consider Ms.Smith tonight, but I am not sure if I have the time.

A、to see

B、seeing

C、to have seen

D、see

解析:

句子中的"consider"后面需要一个动名词作宾语,表示"考虑做某事",而"see"是动词原形,需要加上"ing"变成动名词形式,所以选项B "seeing"是正确的。同时,该句表达的是未来的计划或打算,所以不需要使用完成时态,排除了C选项。因此,正确答案为B。

10、The train to arrive at 11:30, but it was an hour late.

A、was supposed

B、is supposed

C、supposes

D、supposed

解析:

本题考查固定短语的使用和时态。句子中的 “be supposed to do sth.” 意为“应该做某事”,表示一种预期或应该发生的事情。根据句子时态为一般过去时,所以选项A “was supposed” 是正确的。

11、Bob doesn´t look his age.I think he´s somewhere__.

A、in forty

B、in forties

C、in his forty

D、in his forties

解析:

本题考查固定短语的使用。句子中说到“鲍勃看起来不像他那个年纪的样子,我觉得他已经四十多岁了。”因此,需要使用固定短语“in one’s forties”来表示“四十多岁”。选项D中的“in his forties”正是该短语的正确形式,因此是正确答案。

12、I feel very excited the thought of joining my family in a week.

A、on

B、for

C、at

D、in

解析:

本题考查固定短语和词义辨析。句子中的短语为"be excited at",表示"对某事感到兴奋"。因此,正确答案为C。

13、__a hotel,we looked for somewhere to have dinner.

A、Finding

B、Having found

C、We finding

D、We found

解析:

该题考查的是现在分词作伴随状语的知识点。在找到一家旅馆之后,我们找地方吃晚饭的动作是自然而然的结果,所以需要用现在分词的完成时态来表达这个结果。选项B中的having found正是现在分词的完成时态,符合题意。因此,正确答案是B。

14、Despite the sudden breakdown of the General Manager, work is going on in the company.

A、usual

B、routine

C、normal

D、regular

解析:

根据题目中的句子意思,需要选择一个词来描述公司的日常工作状态,虽然总经理突然离职了,但公司的日常工作仍在继续。选项中,"routine"表示常规的工作,符合句意。因此,正确答案是B。

15、At such a time of crisis,we must try to all differences and stick together.

A、set apart

B、set back

C、set aside

D、set down

解析:

这句话的意思是“在如此危机的时刻,我们必须努力消除所有分歧,团结一致”。根据语境,需要选择一个动词短语来表达“消除所有分歧”的意思。选项C “set aside” 表示“把……放在一边”,在这里可以理解为“抛开分歧”,符合句意。因此,正确答案是C。

16、Many governments are now taking to reduce smoking in public places.

A、steps

B、sides

C、effect

D、change

解析:

句子中的关键词是"taking",需要一个与"to reduce smoking in public places"(减少公共场所吸烟)相搭配的词语来表达政府正在采取的行动。选项A中的"steps"与"take steps"搭配,表示采取措施的意思,符合句意。因此,正确答案是A。

17、The employees more enthusiastic about their work since their pay rose.

A、are

B、have been

C、were

D、will be

解析:

句子表达的是自从涨了工资后,员工们工作更有热情了,强调从过去到现在一直持续的情况,因此使用现在完成时,即"have been"的形式。选项B符合语法和语境要求。

18、Children don´t understand initially what they are reciting,but it will have an impact on their thinking.

A、casually

B、especially

C、regularly

D、gradually

解析:

根据句意,孩子们一开始不理解他们正在背诵的内容,但这个内容会逐渐影响他们的思维。因此,正确的副词应该是gradually(渐渐地)。其他选项的含义与句意不符。

19、The university regulations require that the students at least 90% of the
lectures.

A、attended

B、to attend

C、would attend

D、attend

解析:

句子中的require表示“要求”,其后接的宾语从句需要使用虚拟语气,结构为“should+动词原形”,其中的should可以省略。因此,选项D中的attend符合语法规则,表示学生必须参加至少90%的课程。其他选项不符合语法规则,故排除。

20、In October 2007,the Chang´e-1 satellite was successfully at Xichang.

A、launched

B、presented

C、regulated

D、engaged

解析:

根据题干中的信息,题目描述的是嫦娥一号卫星在西昌成功发射的时间。在四个选项中,launched(发射)是符合语境的动词。其他选项的意思与卫星发射不相关。因此,正确答案是A。

根据以下材料,回答21-35题
The destruction of habitats(栖息地)all over the world is the primary reason species are becoming extinct(灭绝)or endangered.Houses,highways,dams,industrial buildings,and ever-spreading farms now dominate 21 formerly occupied by forests, deserts,and wetlands. 22 the beginning of European settlement in America, 23 ,over 65,000,000 acres of wetlands have been drained.One million acres alone vanished 24 1985 and 1995.
Habitat destruction can be 25 or it can be subtle,occurring over a 26 period of time without being noticed. 27 such as sewage from cities and chemical runoff fromfarms, can change the 28 and quantity of water in streams and rivers.To 29 living in a delicately balanced habitat,this disturbance can be as 30 as the clear-cutting of a rainforest.
31 remaining habitats are carved into smaller and smaller pockets or islands,remaining species are forced to exist in these 32 areas,which causes further habitat 33 These species become less adaptable to environmental 34 ;in fact,they become 35 endangered.Scientists believe that when a habitat is cut by 90% ,one-half of its plants, animals and insects will become extinct.

21、第21题的答案是(  )

A、landscapes   

B、cities    

C、maps     

D、pictures

解析:

根据语境,空格后提到的森林、沙漠和湿地都被房屋、公路等代替,因此应该选择“landscapes(风景、风貌)”作为答案。其他选项如cities、maps、pictures均与语境不符。

根据以下材料,回答36-39题
Woman nabbed for a DUI at same crash spot
Wed May 21,2:17 AM ET
TRUCKEE,Calif.—Call it drunken driving deja vu(记忆幻觉). For the second time in five months,a 23-year-old California woman has been arrested after she crashed her car while driving under the influence(DUI)at the exact same spot north of Lake Tahoe.
And to top it off,Truckee Police say that in both cases,her blood alcohol content was more than three times the legal limit.
The police say Melissa Dennison of Truckee crashed at about noon on Sunday on Glenshire Drive just south of the Glenshire Bridge.They say she was extremely drunk and had trouble standing or walking.Her blood alcohol level initially was measured at.346.The legal limit is.08.
Sergeant J.Litchie said Dennison also had been charged with a DUI in January when she crashed at the same spot and registered a blood alcohol level of.380.If found guilty of the second offense,she faces up to 10 years in prison and fines in excess of $2,000.
A telephone message the Associated Press left at a listing for Dennison in Truckee on Tuesday was not immediately returned.

22、Who is the author of the passage?

A、A passenger.

B、A policeman.

C、A judge.

D、A journalist.

解析:

从文章开头的日期、报道的内容和语气以及人称的使用来看,这是一篇新闻报道,因此作者是一位记者。

根据以下材料,回答40-43题
There were many different cultures in the ancient world,but the two that had the most influence on European and American civilizations were the Greek and the Roman.Often these two eultures are lumped together in our minds,as if they were really exactly alike.But that is not the case.In many ways the Greeks and the Romans could not have been more different.
The Greeks were truly democratic,often without a single leader but instead governed by a group of men chosen by the people.The Romans were semi-democratic.They had a governing Senate,but the political power was mostly or completely in the hands of a single emperor.
Both cultures were great builders.But the construction interests of the two cultures were also different.The Greeks tended to be more artistic.Their buildings were well constructed and they were especially interested in temples,columns, and decorative forms.The Romans,on the other hand,were more engineers than artists.They concentrated their efforts on urban planning,well-functioning water pipes,and the best roads.
Only in cooking and eating habits are the two cultures really similar.Both peoples ate very well indeed:lots of fish,fresh vegetables and fruits,healthy meals, holding at the same time long discussions and tasting excellent wines.
In fact,it would probably be fair to say that they both loved life in their warm,sea-oriented climates,and they both lived a full life.

23、What is the first paragraph about?

A、The Greek and the Roman were similar.

B、People misunderstood European civilization.

C、Greek civilization was quite different from Roman civilization.

D、European civilization influenced American civilization greatly.

解析:

文章第一段主要讨论了希腊文化和罗马文化的差异,指出这两种文化在很多方面都有很大的不同。因此,正确答案是C,即希腊文明与罗马文明存在很大差异。

根据以下材料,回答44-47题
As recently as three decades ago,many Americans believed that using credit was an unwise and dangerous way to pay for what they bought.Some even thought that owing money to a store or a credit company was something to be ashamed of.Good citizens, they believed,always bought what they wanted with real money and they paid the full price immediately.
Today,however,all that has changed.Credit, as some observers have noted,has become a way of life in the United States.More and more Americans now are depending on those small pieces of plastic, credit cards,to pay for large purchases such as televisions, record players or furniture.Many people today would consider it unusual not to use a credit card to pay for a costly restaurant dinner,a hotel room or an airline trip.And there are some situations in which Americans must have credit cards.If they want the temporary use of a car,for example,they first must give the car rental company the number of their credit card.That number is considered a guarantee that they will return the car and pay for using it.
Credit cards offer two major services to Americans. First of all, they are easier and safer to carry than large amounts of money.Second, they permit people to borrow, to have the immediate pleasure of owning something,even if they do not have enough money to pay for it at the time.With credit cards people pay for goods or services at the end of each month instead of when they buy them.And when the time does come to pay,most credit cards offer people a choice.They can pay all of what they owe for the month or they can just pay usually between 5 and 10 percent of what they owe.

24、What do Americans feel about using credit cards nowadays according to the passage?

A、They consider it valuable.

B、They regard it as a shame.

C、They think it dangerous.

D、They find it quite convenient.

解析:

文章提到如今越来越多的美国人使用信用卡,信用卡为他们提供了方便,因此可以推断出美国人觉得使用信用卡相当方便。所以正确答案是D。

根据以下材料,回答48-51题
At the 1893 Columbian Exposition,a World Fair held in Chicago,chocolate-making machinery made in Germany was displayed.It caught the eye of M.S.Hershey, who saw the potential for chocolate.He installed chocolate machinery in his factory in Lancaster,and produced his first chocolate bars in 1894.
Other Americans began mixing in other materials to make up new candy bars throughout the end of the 1890´s and the early 1900´s.But it was World War Ⅰ that really brought attention to the candy bar.
The U.S.Army Quartermaster Corps requested various American chocolate manufacturers to provide 20 to 40 pound blocks of chocolate to be shipped to quartermaster bases.The blocks were cut into smaller pieces and distributed to American soldiers in Europe.Eventually the task of making smaller pieces was turned back to the manufacturers.By the end of the war when the soldiers arrived home, the American candy bar business was assured.Why? Because the returning soldiers had grown fond of chocolate candy and wanted more of the same.As a result,from that time on and through the 1920´s,candy bar manufacturers became established throughout the United States,and as many as 40,000 different candy bars appeared on the scene.
The original candy bar industry had its start on the eastern coast in such cities as Philadelphia,Boston,and New York.The industry soon spread to the Midwest because shipping and raw materials such as sugar,corn syrup,and milk were easily available.Chicago became the seat of the candy bar industry and is even today an important base.

25、Why did M.S.Hershey start the production of chocolate bars?

A、He was deeply impressed by the Columbian Exposition.

B、He realized that it was possible for chocolate to become popular.

C、There was nothing to produce in his factory in Lancaster.

D、He was interested in the chocolate machinery displayed at the fair.

解析:

文章第一段提到,在哥伦比亚博览会上展示的德国巧克力制作机械吸引了M.S.Hershey的注意,他看到巧克力有可能变得流行。因此,M.S.Hershey开始生产巧克力条是因为意识到巧克力有可能变得受欢迎,选项B正确。

根据以下材料,回答52-55题
Mark Twain is one of America´s much-beloved authors,creating imaginative and humorous classics for children and adults alike,such as The Adventures of Tom Sawyer, The Prince and The Pauper,and Adventures of Huckleberry Finn.Twain passed away in 1910,leaving behind a treasure of great literature.But now,100 years after his death, he´11 have a brand-new book on the shelves:a three-volume autobiography.
Twain hasn´t been keeping busy in his tomb:it was his wish that publishers wait until 100 years after his death to publish his memoirs(自传),which he spent the last decade of his life working on.
The autobiography totals more than 5,000 pages,and likely won´t be all sunshine and roses.It seems that Twain harbored some bitterness against former girlfriends and ex-friends.He also writes negatively about politicians of his day,such as Teddy Roosevelt.It´s likely that he requested such a long lead time for the memoirs because he didn´t want to hurt the feelings of anyone mentioned in this work.
Although small sections of the memoirs have been previously published,the autobiography has never been available in full,and should provide great insights into the man behind the classic books.The first volume of the set will be available in November,and the trilogy is being published by the University of California, Berkeley.
“There are so many biographies of Twain,and many of them have used bits and pieces of the autobiography,”editor Robert Hirst told The Independent.“But biographers pick and choose what bits to quote.By publishing Twain´s book in full, we hope that people will be able to come to their own complete conclusions about what sort of a man he was. "

26、According to Paragraph 1,which of the following statements is TRUE of Mark Twain?

A、He left behind lots of money.

B、His works were written for children.

C、His works are full of adventures.

D、He is famous for his great works.

解析:【考情点拨】推理判断题。
【应试指导】由文章第一段中的“Mark Twain is one of America’S much-beloved authors,creating imaginative and humorous classics for children and adults Mike…”可知,马克·吐温是美国著名的作家,其作品广受成人和孩子的喜爱,故选D。

根据以下材料,回答56-60题
A.When shall we set off
B.What is the time
C.have a wonderful time
D.start packing
E.be great fun
F.What could I get
G.What should I take
H.where to
Mary:How do you like the idea of having a picnic this Saturday?
John:Wonderful.But 56
Mary:What about the Blue Mountain?It´s quite cool there.
John:That´s a good idea.Shall we invite Michael and his girlfriend to go with us?
Mary:Sure!It would 57 to have them with us.
John:Good! 58
Mary:You could buy some drinks and sandwiches.And some fruit,too.
John:OK. 59
Mary:How about 8 o´ clock in the morning?It takes about two hours to get there.
John:OK.I´ll call Michael and tell him about our plan.We sure will 60

27、第56题的答案是(  )

A、A

B、B

C、C

D、D

E、E

F、F

G、G

H、H

解析:

根据对话内容,John在询问Mary关于野餐的地点,因此正确答案为H,即“where to(去哪里)”。

二、简答题

28、你(Li Yuan)的同学王晶打算在校内找一份临时工作,给她写一封电子邮件,内容包括:
·你从校园网上获得图书馆招工的信息;招聘人数为5—10人;
·对应聘人员的要求(如必须是本校学生、可周末上班等);
·面试时间和地点;
·鼓励她抓住此机会,前去面试。

解析:

此封邮件主要向王晶传达了图书馆临时工作的机会,并鼓励她去面试。邮件内容包括从校园网上获得的招聘信息、对应聘人员的要求、面试时间和地点的说明以及对王晶的鼓励。根据评分标准,此邮件内容完整、清晰,符合题目要求,没有拼写和语法错误,表达得体。

喵呜刷题:让学习像火箭一样快速,快来微信扫码,体验免费刷题服务,开启你的学习加速器!

创作类型:
原创

本文链接:2018年全国各类成人高等学校考试《英语》(专升本)考试答案及解析

版权声明:本站点所有文章除特别声明外,均采用 CC BY-NC-SA 4.0 许可协议。转载请注明文章出处。
分享文章
share